Contact

Middeleeuws Genootschap Monnickendam
p/a Nieuwe Zijds Burgwal 48
1141 TG Monnickendam

Volledig programma of individuele acts.

Voor boekingen en info:
T 06 - 42 621 387
E Klik voor e-mail

Voor donaties en ondersteuning:
Rabobank 13.77.94.886

rabobank Kees Gutter Vervoer ons

 

16e ALLERZIELENTOCHT door Monnickendam, donderdag 2 november 2023

Ieder jaar 2 november is het Allerzielen. Over de hele wereld is het de dag waarop we de overledenen gedenken.

In Nederland is het gedenken met Allerzielen in opkomst, dikwijls met hedendaagse symboliek. In Monnickendam wordt dit op bijzondere wijze gedaan met de Middeleeuwse Allerzielentocht / Dodendans door de oude binnenstad.

 

Een stoet dansers van allerlei pluimage en in prachtige kostuums danst op 2 november over grachten en door de donkere straatjes van Monnickendam: een bisschop, de paus, een arme visserman, een edelvrouw, een non, een bakker. De fakkels en de muziek van trommels en doedelzakken maken het een waar Middeleeuws spektakel,

De Dood voert de stoet dansers aan. ‘Magere Hein’, met zijn zeis in de aanslag, klopt onderweg op (uiteraard van tevoren afgesproken) deuren. De bewoner sluit zich met gespeelde tegenzin aan bij de dansers.

 

De werkelijkheid is dat er sinds de middeleeuwen eigenlijk niets is veranderd. De vorm is misschien anders, maar in wezen trekt de Dood nog altijd rond.

 

In een prachtig ritueel geeft deze Dodendans aan die gedachte vorm.

Met de Dodendans van deze avond gedenken op een waardige manier we onze eigen sterfelijkheid.

Voor huizen waar het afgelopen jaar iemand is overleden wordt een minuut stilgehouden en geknield eerbied betoond. Zo delen we het verdriet met elkaar.

 

De start van de stoet op woensdag 2 november a.s. is om 20.30 uur bij de Doopsgezinde Vermaning aan de Beestenmarkt, (Weezenland 15, 1141BN Monnickendam) en na een route door de binnenstad, eindigt de stoet daar weer om ca. 21.15 uur. Er volgt een korte beschouwing op Allerzielen en op dood en leven door een Monnickendammer met daarna een gezamenlijke toost op het leven en een mini-concert van Hailander, muzikanten die met hun middeleeuwse instrumenten al die jaren al de Dodendans begeleidden.

 

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Marten Horjus, tel. 06- 8187 4222 of horjus4@gmail.com.

 

 

De foto is van Ella Tilgenkamp van een eerdere editie.

Herman van Elteren overleden, september 2023

Ons bereikte het droevige bericht dat Herman van Elteren, onze nestor van het Middeleeuws Genootschap Monnickendam, op de ochtend van woensdag 27 september 2023 op 95-jarige leeftijd in zijn slaap is overleden. Herman leefde vanwege Alzheimer al geruime tijd uit ieders gezichtsveld en fysieke problemen begin dit jaar maakten het noodzakelijk dat hij begin juli liefdevol in het Erasmus verpleeghuis in Zaandam is opgenomen.

Met Herman verliest Waterland niet alleen een ereburger, maar vooral ons Genootschap een vooraanstaand lid, die tot z’n 90ste actief meespeelde bij onze optredens als roverman, Magere Hein of als voorzanger van de pelgrims.
Hij heeft ons prachtige vaandel en logo ontworpen. Maar ook heeft hij de kledinglijn voor de stadsfeesten van 2005 en talloze middeleeuwse attributen ontworpen, die gezamenlijk een belangrijke basis hebben gelegd voor de succesvolle optredens van MGM (Em-Gie-EM, zoals Herman dat uitsprak) in binnen- en buitenland. Hij is tevens de grondlegger voor de dodendans, die de kern vormt van de jaarlijkse, unieke Allerzielentocht op 2 november, waar hij tot voor een aantal jaren terug nog voorop liep als de Dood. Voor de uitvoeringen van het Appelparadijs, een middeleeuws rederijkersklucht, maakte hij de poppen, de kostuums en het decor. En niet te vergeten maakte hij de poppen en de kostuums van de ‘Monnickendamse kerststal’ die tot vreugd van jong en oud ieder jaar bij de Waegh staat te pronken. Zelf staat hij er als herder bij, dus zo heeft hij zich nog mooi vereeuwigd.
Bijgaande fotocompilatie van zijn rollen, zoals Herman voor altijd in onze herinnering zal blijven.

We zijn diep bedroefd, maar troosten ons met de gedachte dat hij nu in vrede rust.
We wensen de familie, vrienden en buren veel sterkte met de verwerking van de grote verlies.

 

 

Eindelijk weer op tournee in 2022

De geneesheren en aanhang van het Middeleeuws Genootschap Monnickendam staan weer te popelen om na een verplichte sabbatical van twee lange jaren het land in te trekken. We hopen op tal van plaatsen weer onze kunsten te vertonen.
 

Jubileum: 10 jaar Middeleeuws Genootschap Monnickendam

Wat ooit begon als een groep Monnickendamse enthousiastelingen die tijdens de stadsfeesten van 2005 een serie middeleeuwse acts hebben opgevoerd, is in 10 jaar tijd uitgegroeid tot een vermaard, geroemd maar ook berucht gezelschap. Het Middeleeuws Genootschap Monnickendam, kortweg MGM, heeft sinds de definitieve start in 2008 inmiddels zo’n 60 succesvolle optredens in vele uithoeken van Nederland en België achter de rug en een spoor van - soms wonderlijke - genezingen achter gelaten.

De voettocht met 450 middeleeuwers vanuit Monnickendam naar het jubilerende Edam (eveneens 650 jaar stadsrechten) en het optreden aldaar in juli 2007 was zo leuk en succesvol, dat toen direct het idee is ontstaan om deze bijzondere acts vaker en elders op te voeren. In november 2007 werd besloten om dat georganiseerd te gaan doen en het eerste optreden vond in april 2008 plaats in de tuinen van Kasteel Haarzuilens tijdens het Elf Fantasy Festival.

Ondertussen is MGM een begrip geworden in de wereld van de middeleeuwse geneeskunde. Het gezelschap wordt nu door organisatoren van stadsfeesten en middeleeuws festivals gevonden en gevraagd om de lokale festiviteiten op te luisteren. Met een grote groep en met veel plezier worden de vele facetten van de toenmalige geneeskunde op een ludieke wijze gedemonstreerd in de vorm van standwerken en straattheater. Tot groot vermaak en soms tot afgrijzen van de toegestroomde nieuwsgierigen, waartussen zich altijd wel enkele onwetende patiënten/slachtoffers bevinden. Gaandeweg de jaren heeft MGM heel het land doorkruist voor grote en kleine optredens in de regio maar ook in Overijssel, Gelderland, Brabant, Zeeland en zelfs op diverse festivals in België. Naast geneeskunde brengt MGM daarmee ook de bekendheid van Monnickendam in den lande.

Naast deze optredens organiseert MGM ook elke jaar op 2 november de Allerzielentocht. Tijdens de afgelopen editie zijn daarvan door de EO opgenomen gemaakt voor het nieuwe programma Van Harte op NPO2. In de TV-uitzending van woensdag 7 februari a.s. is dat verslag te zien. Ook is in 2013 een bijdrage geleverd aan het TV-jeugdprogramma Voor God en Vaderland (hoe vergiftig je een paus), is in het verleden de rederijkersklucht ‘Het Appel-paradijs’ opgevoerd en beheert MGM sinds vorig jaar de grote kerststal van de hand van Herman van Elteren, zoals die jaarlijks in de Waegh in Monnickendam is te bewonderen.

MGM viert het jubileum met leden en oud-leden in een besloten setting op zondag 21 januari aanstaande.

 

12e ALLERZIELENTOCHT
Uniek in Nederland: de dodendans door de binnenstad van Monnickendam

​De Evangelische Omroep maakt opnames van de Allerzielentocht 2017 voor een nieuw programma!

Highlights:
Donderdagavond 2 november 2017
Doopsgezinde Vermaning, Beestenmarkt, Monnickendam
Aanvang: 20.15 uur. Vertrek 20.30 uur. Terug: ca. 21.15 uur.
Korte beschouwing door Monnickendammer Jean Dohmen en muzikaal optreden Hailander. Einde: 22.00 uur.

Donderdag 2 november: Allerzielen. We staan stil bij wie van ons is heen gegaan en die we missen, een eeuwenoude traditie. Dood en leven, doden en levenden, ze horen bij elkaar. Veel begraafplaatsen en kerken bieden op deze dag ruimte om te gedenken. In zuidelijke landen en op andere continenten is dit verblijf op het kerkhof vaak tamelijk opgewekt. In Nederland is het gedenken met Allerzielen in opkomst, dikwijls met hedendaagse symboliek.

 

De middeleeuwse dodendans is een indrukwekkende verbeelding van dit allermenselijkste gegeven: de overgang van leven naar dood. In Monnickendam is de dodendans in de Allerzielentocht vanaf 2006 het jaarlijks terugkerende gedenken tijdens Allerzielen. Een stoet van dansers van allerlei pluimage danst door de straten, de dood voorop. Dit jaar voor de twaalfde keer al weer; een traditie in wording.

De toeschouwers en omstanders mogen bij de dansers aansluiten. ‘Magere Hein’ met zijn zeis klopt onderweg op (natuurlijk van te voren afgesproken) deuren. De bewoner sluit zich, al dan niet met tegenzin, aan bij de dansers. Mooie folklore met een diepzinnige achtergrond en uniek in Nederland. Onderweg worden de overledenen van het afgelopen jaar op een bijzondere en gepaste manier herdacht.

De start op donderdag 2 november a.s. is om 20.30 uur bij de doopsgezinde Vermaning aan de Beestenmarkt en na een korte route door de binnenstad, eindigt de stoet daar weer om ca. 21.15 uur. Er volgt een beschouwing op Allerzielen en op dood en leven door Monnickendammer Jean Dohmen met daarna een gezamenlijke en massale toost op het leven en een mini-concert van Hailander, muzikanten die met hun middeleeuwse instrumenten al die jaren al de dodendans begeleidden. Voor meer informatie kijkt u op de website van het Middeleeuws Genootschap Monnickendam.

 

De Allerzielentocht wordt georganiseerd door het Middeleeuws Genootschap Monnickendam met ondersteuning van Het Weeshuis

 

 

Zondag 6 maart 2016 a.s.:
MGM houdt Open Dag

Voor wie het leuk vindt om ’n paar keer per jaar een middeleeuwer te zijn en als zodanig het publiek te vermaken op festivals overal in het land organiseert het Middeleeuws Genootschap Monnickendam een Open Dag op zondag 6 maart van 14.00-16.30 uur in het Weeshuis in Monnickendam. Jong en oud is welkom.  

Zou je wel eens willen beleven hoe het is om middeleeuwer te zijn? En zou je het dan leuk vinden om ’n paar keer per jaar in de huid van zo’n middeleeuwer te kruipen en daarmee het publiek te vermaken? Of misschien heb je altijd al dokter (of patiënt) willen spelen?
Kom dan naar de Open Dag van het Middeleeuws Genootschap Monnickendam. MGM zoekt nieuwe deelnemers, jong en oud, om met de groep op pad te gaan en her en der in het land middeleeuwse optredens te verzorgen. Op de Open Dag maak je kennis met enthousiaste piskijkers, chirurgijns, vroedvrouwen kwakzalvers, barbiers, zwervers, pestlijders, leprozen en pestdokters. Je krijgt een kijkje achter de schermen van ons genootschap, er worden beelden en films vertoond van optredens en mogelijk kom je met een vakkundig geschminkte, vreselijk pestbult of etterende zweer thuis. We zullen ook een paar van onze ludieke acts opvoeren, waarvan we een tipje van de sluier zullen oplichten. Je kunt in middeleeuwse kledij op de foto en je krijgt tekst en uitleg over de organisatie, de acts en de werkgroepen.

Als je nieuwsgierig bent geworden, kom dan vrijblijvend naar de Open Dag. Heb je een idee voor een leuke middeleeuwse act, dan kunnen en zullen we je deelname op alle facetten faciliteren. En los daarvan: voor iedereen is er koffie/thee en wat lekkers.

Wanneer: zondag 6 maart
Tijdstip: van 14.00 uur tot 16.30 uur
Locatie: Weeshuis, Weezenland 16 in Monnickendam

Alle geneesheren, patiënten, gespuis en andere aanhang van het Middeleeuws Genootschap Monnickendam wensen u fijne feestagen! Aan de gezondheid mag best wat schorten, want dat betekent voor onze geneesheren weer werk aan de winkel.

Een voorspoedig 2016 !!

 

 

Leuke bedankbrief van Sociëteit Rethorica

Extra voorstelling Appelparadijs

Omdat de voorstellingen op zaterdag 4 januari zijn uitverkocht is er een extra voorstelling op zondag 5 januari om 13.30uur.
Daarvoor zijn geen kaartjes, maar u kunt plaatsen reserveren (€2,50 voor volwassenen en €1,- voor kinderen t/m 12 jaar) door u op de lijst te laten plaatsen die bij de receptie van het museum De Speeltoren ligt of een e-mail te sturen naar info@middeleeuwsmonnickendam.nl met opgave van naam, telefoonnummer en het aantal plaatsen.

De extra voorstelling gaat alleen door bij voldoende belangstelling.

MGM speelt Appelparadijs

In het kader van de overzichtstentoonstelling voor Herman van Elteren speelt het Middeleeuws Genootschap Monnickendam 'Het Appelparadijs'.
Het Appelparadijs is een eigentijdse bewerking (door Roel Box) van het laatmiddeleeuwse Esbattement van den Appelboom, een rederijkersklucht van ca. 45 minuten.
Een ouder arm echtpaar bezit een appelboom die geregeld geplunderd wordt. God laat hun wens uitkomen, Ieder die probeert appels te stelen blijft in de boom vastzitten. Ook de Dood komt langs en als die in de boom vastzit, sterft er niemand meer. Zeer tot ongenoegen van de Duivel, die daardoor geen klanten meer krijgt. Aangezien middeleeuwers vrijmoedig met het geloof omgingen, is het een vrolijk geheel.
U mag dit toneelpareltje niet missen!

Het decor en de unieke poppen zijn gemaakt door Herman van Elteren.
Met Hans Broeren, Nella Roffelsen,Ruud van der Heiden, Anna van der Heiden, Gerard Meij, Werncke Huslage en Kees Kwadijk.
Regie: Roel Box
Decor en speelpoppen: Herman van Elteren
Belichting/geluid: Maarten Groot.
Muziek: improvisaties van o.a. Hailander.
Productie: Nard Jansen

Entree: €2,50 (t/m 12 jaar €1,-).
Kaarten in de voorverkoop bij:
Informatiepunt Waterland, Zuideinde 2, Monnickendam (ma t/m za 13u-16u)
Waterlandsmuseum De Speeltoren, Noordeinde 2-4, Monnickendam (dag. 11u-17u)
Beide zijn op 1e Kerstdag en Nieuwjaarsdag gesloten.

 

ALLERZIELENTOCHT 2013

Uniek in Nederland: de dodendans door de straten van Monnickendam

De Dodendans: mooie folklore met een diepzinnige achtergrond. Uniek in Nederland. Op 2 november jl. voor de 8e keer in successie weer een mooie, plechtige tocht met veel publieke belangstelling. Gelukkig waren de weergoden ons gunstig gezind.
Dank aan alle deelnemers en vrijwilligers.
Speciale dank voor de medewerking van het Weeshuis.

 Foto: Ella Tilgenkamp

Gelukkig en (on)gezond 2013!

Alle leden van het Middeleeuws Genootschap Monnickendam wensen u een voorspoedig en gelukkig Nieuwjaar. De diverse doktoren en hun assistenten echter hopen dat u ook in 2013 wel het een en ander aan aandoeningen, kwalen en aanvechtingen onder de leden houdt of krijgt, want dan kunnen ze hun lusten op u botvieren.

Maar...... u zult zien: zij kunnen u overal van genezen.

Dus ook in 2013 geldt: 'Eind goed, al goed'

 

ALLERZIELENTOCHT

Uniek in Nederland: de dodendans door de straten van Monnickendam

Op Allerzielen herdenken nabestaanden hun doden. In zuidelijke landen doen ze dat door een (soms tamelijk opgewekt) verblijf op het kerkhof. Graven worden uitbundig versierd en verlicht. In andere culturen wordt er die dag bij het naar bed gaan eten voor de overledenen achtergelaten op de keukentafel. Dergelijke gebruiken rond Allerzielen nemen ook in Nederland toe. Dood en leven, doden en levenden, ze horen bij elkaar. De dodendans stamt uit de Middeleeuwen en is een indrukwekkende verbeelding van het aller-menselijkste gegeven: de overgang van leven naar dood.

Een gezelschap dodendansers vormde in de Ommegang tijdens "Monnickendam 650 jaar stad" een aangrijpend onderdeel. Inmiddels is het sinds 2005 een traditie dat de dodendans op 2 november in eenvoudige vorm wordt opgevoerd op de avond van Allerzielen. Met Magere Hein voorop trekt de stoet dansers door de straten van Monnickendam, muzikaal begeleid door Hailander. Fakkeldragers zorgen voor de passende verlichting. Tijdens de dans klopt de Dood op verschillende (natuurlijk van te voren afgesproken) deuren. De bewoner, al dan niet met tegenzin, sluit zich aan bij de dansers. Ook worden onderweg enkele overledenen van het afgelopen jaar herdacht. Onderweg mogen omstanders aansluiten en meedansen.

Na terugkeer in de Vermaning wordt de herdenking afgesloten en het glas geheven met een toost op het leven. Daarna is er nog een miniconcert van Hailander, muzikanten die met hun middeleeuwse instrumenten ook de dodendans begeleiden.

De Dodendans: mooie folklore met een diepzinnige achtergrond. Uniek in Nederland. De start is om 20.30 uur vanuit de Doopsgezinde Vermaning aan de Beestenmarkt. De Allerzielentocht wordt georganiseerd door het Middeleeuws Genootschap Monnickendam.
Speciale dank voor de medewerking van het Weeshuis.

 

 

Hattemmers weer blij met de consulten van Monnickendamse geneesheren

Tijdens het Dikke Tinne Festival in Hattem op 8 september jl. hebben de geneesheren van ons MGM weer van zich doen spreken. Vele Hattemmers die de vorige keren zo goed waren geholpen, hadden familie en vrienden opgetrommeld om zich ook te laten behandelen. De doktoren konden  hun lusten botvieren op de gewillige patienten. En die gingen allemaal weer beter en gezond naar huis. De organisatie en de burgemeester persoonlijk waren weer erg blij met ons bezoek. Maar we zien de klachtenbrief van de Hattemse huisartsenpost wel weer tegemoet.

Ook had MGM weer het Monnickendamse evenementenweer meegebracht, zodat het festival met volop zon werd overgoten. Het bruidspaar dat die dag in het (middeleeuwse) huwelijk trad was er erg mee verguld. Volgens de media zijn er zo'n 30.000 bezoekers die dag in Hattem gesignaleerd. Dat aantal lijkt ons aan de hoge kant, maar het waren er in ieder geval velen.

Enkele sfeerbeelden van het festival zijn ook door RTV Hattem in hun nieuwsuitzending van 21 september jl. uitgezonden, waarbij ook MGM-ers prominent in beeld komen.
Hierbij de link naar hun rapportage, die begint (na andere nieuwsitems) op ca. 36 min in de uitzending. Klik hier

MGM pleit voor buitenmuseum bij historische opening van waterlandsmuseum de Speeltoren

Afgelopen vrijdagmiddag vond de opening plaats van het nieuw gebouwde waterlandsmuseum De Speeltoren onder aanwezigheid van o.a. de Commissaris van de Koningin in Noord-Holland,
dhr.Jo Remkes.

Ook MGM heeft een bijdrage geleverd aan de opening door de genodigden een vergezicht te schetsen naar het toekomstige museum: een waterlands Buitenmuseum.
Omdat het gezelschap bestond uit voornamelijk passievolle liefhebbers van de museumwereld was het een eitje om een eerste financi�le injectie voor het nieuwe Buitenmuseum te vergaren.
De opgesnorde museumsstukken werd na het afstoffen met een donatie van 'n tientje in werking gezet. Tussentijdse donaties zorgden er voor dat het spel kon worden afgemaakt.

MGM felicieert het museum met deze grandioze opening en wenst de organisatie een lange reeks succesvolle musuemseizoenen toe. Monnickendam is weer een geweldige attractie rijker.

 

Een leuk seizoen 2012 voor Middeleeuws Genootschap Monnickendam van start

Na een kort besloten optreden in Swaensborch medio maart, gaat het seizoen 2012 nu definitief beginnen voor het Middeleeuws Genootschap Monnickendam. Met zo'n 40 acteurs en medewerkers gaat het gezelschap op 1e Pinksterdag op pad naar het festival de Sage van de Biesenburght rond het prachtige kasteel van Alden-Biesen in België. Vorig jaar trok het festival zon 8.00 meestal jeugdige bezoekers.
Het Middeleeuws Genootschap Monnickendam kan met allerhande geneesheren, pestlijders, leprozen, zwervers, bedelaars en pelgrims en als geen ander een atmosfeer creëren, waarin je de mooie en minder mooie kanten van de middeleeuwen ziet, voelt en ruikt. Voor dit jaar is het genootschap er in geslaagd om de middeleeuwse barbiers weer te laten herleven. Zij zijn naast het knippen en scheren- gespecialiseerd in de snelle behandelingen, zoals een klysma voor maag- en darmklachten of het tand trekken bij kiespijn. Dit roept tegelijk de vraag op of barbier mogelijk is afgeleid van het woord barbaar.

Daarnaast sluiten zich steeds meer ambachtslieden aan; kinderen kunnen zo kennis maken met het kaarsen maken, het kalligraferen, vilten, etc.

Daarnaast is MGM present op het tweedaagse spektakel Kaeskoppenstad in Alkmaar op zaterdag 16 en zondag 17 juni. Dit festival in de historische Alkmaarse binnenstad heeft in enkele jaren tijd een bezoekersaantal van 25.000 weten te realiseren.
Op zaterdag 7 juli gaat MGM een jubileumviering van de Maria Magdalenakermis in Utrecht opluisteren. Dat is de oudste kermis van Nederland, ontstaan in 1325.
Tot slot is er nog een optreden tijdens het Dikke Tinne Festival in Hattem voorzien op zaterdag 8 september. Wegens succes geprolongeerd, want MGM speelde daar al twee keer.

MGM present op Theaterdag in Purmerend

Het Purmerends Palet en WCA (Waterlands Centrum voor Amateurtoneel) organiseerden op 15 april jl. een theaterdag in de Purmaryn in Purmerend: SHAKESPEARE IN EEN DAG.
50 deelnemers van 11 verschillende verenigingen uit Waterland volgden deze zondag onder leiding van professionele theatermakers workshops in div. disciplines die het theatervak kent  Mime, Improvisatie, Humor, Musical, Commedia dellarte, Tekst en Vormgeving.
In een, door Richard Molenschot, bewerkte versie van de "Koopman van Venetië" gingen alle groepen aan de slag en 's avonds werd die inspanning omgezet in een voorstelling voor het publiek in de kleine zaal van de Purmaryn.

De 10 deelnemende MGM-ers wisten niet goed wat ze er van moesten verwachten. Het Middeleeuws Genootschap Monnickendam is immers geen toneelvereniging met periodieke voorstellingen. We zijn van het middeleeuwse straattheater met korte podiumacts in de geneeskundige sfeer, die gedurende de tijd wel evolueren. Onderling wordt er wel van rol geruild. Maar het is veel improvisatie, omdat we buiten op locatie spelen met veel interactie met het publiek.
Dit was totaal nieuw voor ze, maar bleek een prachtige ervaring. Ze maakte zo kennis met 'het andere toneel' en ook met veel amateurtoneelspelers uit de omgeving.
De organisatie van de dag was uitstekend. En met bevlogen professionals voor de begeleiding, een strakke regie, de mooie entourage en een spetterend eendagsresultaat vloog de dag om.

 

MGM naar de Mittelaltermarkt in Siegburg

Zaterdag 3 december zaten ruim 40 MGM-ers in de bus naar Siegburg in Duitsland, voor een welverdiend dagje uit. Na aankomst was er een stadswandeling met een gids en aansluitend werd de plaatselijke kruidenlikeur geproefd in het Stadsmuseum.

Veel van de meereizenden konden het niet nalaten om zich in hun middeleeuwse kledij te hullen, om aldus de prachtige middeleeuwse markt op de Marktplatz te bezoeken. Een deel van het lijflied van MGM was in de bus vertaald in het Duits en na de aankondiging door Mollinarius, de Kulturböttel van de marktorganisatie Kramer Zunft und Kurzweyl, werd het lied uit volle borst ten gehore gebracht aan het talrijk toegestroomde publiek.

Daarna werden de diverse kraampjes en stalletjes bezocht en deed men zich tegoed aan de vele lekkernijen die op originele en authentieke wijze werden bereid. Ook het bier en de glühwein vloeide rijkelijk.
In de bus op weg naar huis werd het een gezellige boel en werden de wederzijdse ervaringen uitgewisseld.

 

MGM-ers beklimmen de Mont Ventoux in 2012

Vanwege kanker in de familie- of vriendenkring van enkele MGM-ers hebben ze het initiatief genomen om in april 2012 aan het Alpe d'Huzes-evenement mee te doen. Door een strenge loting en de enorme drukte rondom dit evenement zien ze daar van af en hebben ze besloten voor de Stichting Mont Ventoux met hetzelfde doel, deze berg drie keer te beklimmen. Een enorme opdracht en wie dat volbrengt krijgt dan ook het predicaat "de Gek van de Berg".

Uiteraard heb je wel ervaren fietsers nodig, want een aantal keren deze berg op moet je zeker serieus nemen. Zowel binnen MGM als de buurtvereniging Pitto in de historische binnenstad van Monnickendam, zijn enthousiaste en sportieve mensen gevonden. De groep van 9 is compleet en is op dit moment volop in training. Men ziet ons gaan in "wielrenwaaiers" door de Noord-Hollandse polders en over de dijken. Regelmatig wordt de dijk Enkhuizen - Lelystad ook overgestoken voor een mooi rondje door Nederland.

Om te trainen én om aandacht te vragen voor deze actie voor de kankerbestrijding zijn zes MGM-leden op 21 augustus jl. in alle vroegte uit Monnickendam vertrokken richting s Heerenberg om ruim 150 kilometer per racefiets af te leggen. Bij aankomst zijn ze warm onthaald door de lokale bevolking. De overige medische staf van het middeleeuws genootschap heeft hen gesoigneerd en uiteraard heeft de piskijker zich ontfermt over de dopingcontrole. Want de fietsende artsen moesten de rest van de dag natuurlijk fit zijn voor de consulten van de s Heerenbergers.

Om aan de beklimming van de Mont Ventoux mee te mogen doen moeten de deelnemende teams een geldbedrag inleggen. MGM doet een flinke duit in het zakje, maar er is meer nodig. Hiervoor zoeken wij nog de nodige sponsors.

 

30 juni - Kaeskoppenstad overspoeld met vissenkoppen

De start van Kaeskoppenstad 2011 op zaterdag de 25e zal de boeken in gaan als kil en nat. Maar even na half 2 werd het in ieder geval droog en konden we helemaal los voor het in grote getale toegestroomde publiek. MGM had de Wijde Glop omgetoverd tot een middeleeuws pleintje, waar met de regelmaat van de klok de geneesheren hun kunsten vertoonden. Niet alle middenstanders waren gecharmeerd van onze komst. Vooral de omliggende eetgelegenheden hadden nauwelijks klandizie, nadat het publiek was geconfronteerd, met zwarte gal, gele gal, bloed en slijm. Maar ook in de omliggende straten van het 'parcours' werden de bezoekers de stuipen op het lijf gejaagd. We hadden een mooie afsluiting met soep van Martin en Thea, salade van Ria en muziek van gelegenheidsmuzikant John.
Zondag de 26e was een prachtige, zonnige dag. 16.000 bezoekers moesten lang in de rij staan om het evenemententerrein op te kunnen. Maar dan kregen ze ook waar voor hun geld. MGM stond met andere acts dan op zaterdag en dat maakte dat de vele bezoekers van zaterdag, die speciaal voor ons waren teruggekomen, op hun wenken werden bediend. 
Ook nu weer een spetterende afsluiting met dit keer onze vrienden van Hailander. Lekker in het zonnetje nagenieten met een kopje soep en saté. Familie, vrienden en enkele verdwaalde bezoekers genoten met volle teugen van de nazit.

Na thuiskomst sloeg de vermoeidheid toe. Gedurende 2 dagen sjouwen, opbouwen, acteren, bezighouden, lol trappen, afbouwen en opruimen voel je die niet, want de adrenaline drukt die naar de achtergrond. Eenmaal thuis komt alles er uit. De spierpijn is pas op donderdag er na verdwenen.

Maar desondanks: het was een topweekend. Niet alleen voor de organisatie en MGM, maar zeker ook voor de vele, vele bezoekers, die ons in alle toonaarden complimenteerden voor ons opgevoerde spektakelstuk. We kunnen weer terugkijken op een nieuw grandioos succes.

13 juni - Belgisch Limburg nu ook bekend met de middeleeuwse geneeskunde

Tijdens het zonovergoten en daardoor zeer druk bezochte "Sage van den Biesenburcht", dat werd gehouden in en rond de prachtige Landcommanderij Alden Biesen in België, hebben onze Limburgse zuiderburen kennis kunnen maken met de middeleeuwse geneeskunde. Het Middeleeuws Genootschap Monnickendam was met 48 mensen present op dit evenement en speelde op de toppen van z'n kunnen. Na een qua belangstelling weifelende start werd het vanaf 13.00uur zó druk voor het podium, dat de chirurgijn moest uitkijken dat het publiek niet geraakt werd door de rondvliegende galsappen. Barbiers, vroedvrouwen, piskijkers, kwakzalvers en chirurgijn hadden succes met de behandeling van hun patiënten. Het publiek, vaak nog erg jeugdig, beleefde emoties van grote afschuw tot schaterlach en het genoot met volle teugen. Vele ouders waren zondagavond tot laat bezig om de vragen van hun kroost te beantwoorden. Zoveel lessen in medische wetenschap op één dag is natuurlijk lastig te verwerken.
Ook de schoonschrijfster, de viltsters en de kaarsenmaker hadden over klandizie niet te klagen. Het was een drukte van belang rond de tafel en het was dringen rond de kaarsvetpot.

De organisatie, met een enorme variëteit aan acts en vertier voor jong en oud, mag terugkijken op een uitermate geslaagd evenement. Ondanks de lange en vermoeiende dag doen de genootschappers uit Monnickendam dat in ieder geval wel. Op Youtube staan twee filmpjes van ons bezoek aan Alden Biesen.

Optreden Alden Biesen

De reis naar Alden Biesen en optredens

Een druk seizoen 2011 voor Middeleeuws Genootschap Monnickendam van start

Op zaterdag 21 en zondag 22 mei trekt het Middeleeuws Genootschap Monnickendam met z'n 55 acteurs en medewerkers naar de Vestingstedendagen die dit jaar in Gorinchem en Woudrichem worden georganiseerd. Met het prachtige lenteweer in het vooruitzicht zullen tijdens dit grootschalige evenement naar schatting zo'n 25.000 tot 30.00 mensen kennis kunnen maken met de middeleeuwse geneeskunde. Het Middeleeuws Genootschap Monnickendam kan met allerhande geneesheren, pestlijders, leprozen, zwervers, bedelaars en pelgrims en als geen ander een atmosfeer creëren, waarin je de mooie en minder mooie kanten van de middeleeuwen ziet, voelt en ruikt. Voor dit jaar is het genootschap er in geslaagd om de middeleeuwse barbiers weer te laten herleven. Zij zijn - naast het knippen en scheren- gespecialiseerd in de 'snelle behandelingen', zoals een klysma voor maag- en darmklachten of het tand trekken bij kiespijn. Dit roept tegelijk de vraag op of 'barbier' mogelijk is afgeleid van het woord 'barbaar'.

Daarnaast sluiten zich steeds meer ambachtslieden aan; kinderen kunnen zo kennis maken met het kaarsen maken, het kalligraferen, vilten, etc.

Het evenement is voor MGM de start van het seizoen 2011. Daarin zijn optredens gepland op het festival de Sage van de Biesenburght rond het prachtige kasteel van Alden-Biesen in België op 1e Pinksterdag en op het heksenfestival Machteld te Ham in 's Heerenberg. Het zeer geslaagde optreden aldaar was voor de organisatie van het heksenfestival aanleiding om MGM voor zondag 21 augustus dit jaar opnieuw te vragen.
Daarnaast is MGM present op het tweedaagse spektakel 'Kaeskoppenstad' in Alkmaar op zaterdag 25 en zondag 26 juni. Dit festival in de historische Alkmaarse binnenstad heeft in enkele jaren tijd een bezoekersaantal van 25.000 weten te realiseren.

MGM op TV

Studenten van de opleiding Media, Entertainment en Management van Hogeschool InHolland in Haarlem hebben over MGM een documentaire gemaakt. Deze documentaire "Buitengewoon Normaal" is eind april uitgezonden op de regionale tv-zender Regio22.
Maar ook nog te zien op youtube: Buitengewoon Normaal

Herman van Elteren en MGM op TV!

Voor een van de uitzendingen van het programma Allemachtig 80! van de omroep RKK was Herman van Elteren uitverkoren. Hij is natuurlijk een zéér krasse tachtiger en naast het feit dat hij een prominente Monnickendammer is, is hij ook prominent lid van MGM.

De programmamakers waren voor de opnames meegereisd naar Hattem en hebben daar van 's ochtends tot 'smiddags volop gefilmd. Maandagavond 4 oktober was de uitzending op Nederland 2. Het optreden van MGM in Hattem, met Herman vooral in beeld, liep als een rode draad door de uitzending. We zijn er trots op dat we Herman in ons midden hebben. mede namens stond MGM volop in de -dit keer landelijke- schijnwerpers.

Bekijk het uitzending op:
Allemachtig 80! van de RKK met Herman van Elteren.

Twee nieuwe leden geboren !!

Wij kunnen u melden dat het Middeleeuws Genootschap Monnickendam op woensdag 25 augustus is bevallen van een heuse tweeling !!

De twee nieuwe borelingen maken het prima, zoals u ziet. Moeder maakt het prima. Zodra aangifte is gedaan bij de leenheer zullen de namen bekend worden. Wij houden u op de hoogte.

MGM jaagt heksen in 's Heerenberg de stuipen op het lijf!

Afgelopen zondag was het Middeleeuws Genootschap Monnickendam met zo'n 40 spelers te gast in 's Heerenberg bij het Mechteld ten Ham Weekeinde. Dit 3-daagse heksenfestival, genoemd naar de laatste heks die in Nederland op de brandstapel belandde, is uniek in z'n soort. 's Heerenberg is dan ook heksenstad van Nederland.

De vele duizenden bezoekers hebben kunnen aanschouwen hoe in de middeleeuwen de geneesheren hun werk deden. MGM brengt dat wat ludieker, maar dat maakt het voor het publiek niet minder interessant. Ook nu weer werden verschillende toeschouwers van hun kwalen genezen. De piskijkers hadden wat moeite met het stellen van hun diagnose; waarschijnlijk eten en drinken de tukkers toch iets anders dan hier in het westen. Van diverse heren en dames werd de schedel gelicht. Bij enkele dames werd een kleine heksenbezem uit hun hoofd gesneden. Ze werden daarmee op tijd genezen van hun verval tot heks en zo werden ze gespaard van de brandstapel.

Over ruim twee weken gaat het geneeskundige gezelschap op pad naar Hattem voor een optreden op 11 september tijdens het Dikke Tinne Festival aldaar. De alternatieve geneeskunde uit Monnickendam was vorig jaar zo'n succes, dat de roep om terugkeer luid weerklonk. In september vindt nog een bijzonder optreden plaats. De geneesheren van MGM gaan dan hun kunsten demonstreren als afsluiting van een symposium over technologie in de geneeskunde op het Medische Centrum van de Vrije Universiteit. We voorzien voor het volgende studiejaar een volledig omslag in de denkwereld van de medische wetenschap!

1e  Middeleeuws Festival van MGM in Monnickendam

Op zaterdag 26 en zondag 27 juni organiseerde MGM haar eerste 'thuiswedstrijd''. Ter gelegenheid van de Monnickendamse Jubileumweek van de vereniging Oud Monnickendam, met als thema 'Monnickendam door de eeuwen heen', is er twee dagen middeleeuws vertier geweest in de binnenstad. De combinatie van diverse leuke activiteiten en het 'Monnickendamse evenementenweer' zorgde voor een gezellige relaxte sfeer in de binnenstad. Jong en oud vermaakten zich en de terrassen zaten vol.

De organisatie van de veemarkt op het Noordeinde had eer van de lange voorbereidingen: het (pluim)vee stond er prachtig bij. Deze herhaling van de voormalige jaarmarkt was een plaatje. Bij het zien van deze beestenboel haalden de oudere Waterlanders nogal wat oude koeien uit de sloot en de kleinere jeugd werd spontaan verliefd op de schapen, geiten, pony, ezel, konijnen, eenden en ganzen.
De ambachtslieden op diverse locaties rond de haven en in de binnenstad hadden niet te klagen over belangstelling van de bezoekers. Het was precies de goeie drukte om aan de gestage stroom belangstellenden voldoende uitleg en informatie over hun vaardigheden te geven.
Het Middeleeuwse Festival met de Ridders van de IJssel in de hoofdrol had met name op zondag concurrentie van het strand en evenementen in omliggende plaatsen. Desondanks oogstten de openluchtoperaties van de geneesheren van het Middeleeuws Genootschap Monnickendam veel bijval. De Ridders van de IJssel streden ook in de soms verzengende hitte een verwoede strijd om de hand van een jonkvrouwe. Het wapengekletter viel bij zowel de jeugdige toeschouwers als ouders en familie in goede aarde. Boogschutters van alle leeftijden konden hun hart ophalen. Het gehele kampement werd geclassificeerd als 'de leukste camping van Noord-Holland'. De indrukwekkende roofvogelshow trok honderden bezoekers, die op de vesting allemaal een plaatsje in de schaduw vonden.

Zondagochtend stond in het teken van de Praalwagenoptocht. Een bonte stoet van prachtige wagens trok door de binnenstad. Ook de bewoners van het kampement liepen mee in hun prachtige, nieuwe blauwwitte outfit. Hailander, zo langzamerhand onze Monnickendamse huisband, mocht mee in een oldtimer pickup. Johannes de Nar complementeerde op zondag het vertier en kreeg de jeugd aan z'n voeten met zijn kolderieke goocheltrucs met pollepels.

We kunnen als genootschap met trots terugkijken op een zeer geslaagd festival.

Rita Verdonk doet gooi naar premierschap na behandeling door het Middeleeuws Genootschap Monnickendam.

Dat de roem over de wonderlijke en geneeskrachtige kunsten van de heelmeesters van het Middeleeuws Genootschap Monnickendam tot over de grenzen reikt wisten we al. Maar nu is die roem zelfs tot in de Haagse kringen doorgedrongen!

Rita Verdonk en de lokale Purmerendse politici van Trots op Nederland voerden campagne op de zeer druk bezochte Poortersfeesten van afgelopen zondag in Purmerend. En zo gebeurde het dat ze verzeild raakte in de grote drukte rondom het podium waar de geneesheren van het Middeleeuws Genootschap Monnickendam (MGM) de ene patiënt na de andere van een vervelende kwaal verlosten. En voor dat ze het wist zat Rita Verdonk in de stoel van de keisnijders. En daar kreeg ze een heel andere behandeling dan van haar eigen spindoctor.

Een beetje beduusd van wat er komen ging zat ze haar behandeling af te wachten. Kortstondig onderzoek wees uit dat ze over het algemeen scherp van tong is, maar ook dat ze soms wat wartaal uitslaat. Ter genezing hebben de geneesheren
- geheel gratis - een vervelend object uit Rita's hoofd verwijderd: een Purmerkeutel!

De behandelingen van het Genootschap staan over het algemeen garant voor succes. Wij denken daarom dat Rita voor het resterende deel van de campagne nu fysiek en in geest in topconditie is. Tenzij andere kandidaten zich ook nog melden voor een behandeling, wordt Rita daarmee een geduchte concurrente in de strijd om het premierschap!

Succesvolle start van nieuwe seizoen in Hoogstraten (België)

't Is al weer wat dagen geleden, maar de Monnickendammer genootschappers kijken terug op een geweldige mooie zondag 25 april 2010 en een superbegin van ons nieuwe seizoen. Bij aankomst stonden onovertroffen lekkernijen op ons te wachten. In aanvang was de publieke belangstelling wat gering. Naar later bleek kwam dat door de lange nazit van velen de avond ervoor. Een redelijk langdurige, massale brunch en aardbeien-eet-record in het Guinessbook of Records heeft ons er ook niet van weerhouden, om de lange rij tafels op de Vrijheid in Hoogstraten langs te gaan en daar flink wat middeleeuws sfeer te creëren. Onze indruk was dat de mensen dat ook prachtig vonden.

Daarna stroomde het publiek in groten getale naar onze prominente locatie in het prachtige Begijnhof en gingen we helemaal los.
De reacties onder het publiek varieerden tussen grote afschuw en hilarisch gelach. Menige schaterlach is over het Begijnhof gerold. Vooral toen er door de keisnijder een bijzonder en authentiek voorwerp uit hoofden van lokale Hoogstraters werd gesneden: een aardbei!

Onze nieuwe chirurgijns kweten zich uitstekend van hun taak. Het was heel leuk spelen met al die mensen die zo gretig reageerden op onze acties.
Het was een zonovergoten dag en een prachtig evenement.

De thuisreis is goed verlopen, al waren de  meesten bekaf na zo dag. En nadat we het plaatsnaambord 'Hoogstraten' richting Nederland net waren gepasseerd kwamen de eerste druppels. Ook het weer was prima geregeld! Kortom, nu al een hoogtepunt in ons nieuwe seizoen.

Ik begreep van onze korte ontmoetingen aan het einde van de dag dat de organisatoren ook tevreden waren en in ieder geval terug kunnen zien op een zeer succesvol evenement.

Er staan inmiddels foto's op deze website.

Tot slot nog een vraag aan ieder die dit leest. Tijdens onze optredens zijn een jongeman en jongedame gesignaleerd die schetsen maakten van enkele van onze acteurs. We zijn toen helemaal vergeten naar hun naam te vragen. Misschien dat iemand van u weet wie we bedoelen. Graag zouden wij met hen in contact komen, want we zijn uiteraard benieuwd naar het resultaat.

MGM op tv Regio22 !

Studenten van Hogeschool InHolland in Haarlem, van de opleiding Media Entertainment & Management hebben voor een studieopdracht een korte reportage gemaakt over het Middeleeuws Genootschap Monnickendam.

In maart zijn de opnames gemaakt tijdens een repetitie van de chirurgijns, tijdens een schminksessie en ze hebben enkele mensen geïnterviewd. Zes uur film hebben uiteindelijk geresulteerd in een prachtige reportage van 10 minuten: 'Buitengewoon Normaal'. Het doel van de reportage is om enerzijds te tonen wat saamhorigheid onder bevolking teweeg brengt en anderzijds waarom mensen er toe komen om op gezette tijden 650 jaar terug te keren in de tijd en dan een heel ander persoon te spelen. Hoewel er geen filmbeelden zijn van een optreden, komt MGM daar prachtig in uit en er zijn ook mooie sfeerbeelden van Monnickendam.

De reportage wordt elke dag uitgezonden op Regio22 van 28 april t/m 4 mei a.s. in de rubriek Reportage Studententv. Kijken dus!

Victorian Fright Night rond Kasteel van Gaasbeek, België,
31 oktober 2009

Ondanks dat heden ten dage veel Nederlanders voor een operatie de Belgische klinieken opzoeken, zijn de geneeskrachtige kunsten van het Middeleeuws Genootschap Monnickendam ook onze Belgische zuiderburen ter ore gekomen. Op uitnodiging van de organisatie hebben op zaterdag 31 oktober ruim 30 Monnickendammers acte de présence gegeven op de Victorian Fright Night rond Kasteel van Gaasbeek, vlakbij Brussel.

Tijdens dit historische Halloween evenement op een ongekend prachtig aangeklede en uitgelichte locatie hebben de geneesheren van MGM weer de nodige wonderen verricht. Hoewel het feest meer Fantasy was dan middeleeuws, blijkt dat MGM van alle markten thuis is als het op genezing aan komt. Maar ook de leprozen, zwervers en arme zieke lieden probeerden de rijke genodigden en bezoekers van het kasteelfeest nog etenswaar of een duit afhandig te maken voordat ze zich in het feestgedruis mengden. Zo'n 3.500 bezoekers konden van het spel van de MGM-ers genieten en deden dat met volle teugen. De dubieuze geneeskunst en het angstaanjagend gebedel werd steevast glimlachend beantwoord met: "Ollanders, zeker?"

Voor het korte maar krachtige optreden was een lange heen- en terugreis met de bus nodig, maar het was alleszins de moeite waard. MGM heeft zich met een prachtige voorstelling in een bijzondere avondsetting weer vol in de kijker gespeeld.

Nick, onze hoffotograaf, was mee en heeft prachtige foto's gemaakt.
Zie: Foto's Nick

Appelparadijs tijdens Pianodorp Zuiderwoude

Op 13 september jl. heeft het MGM weer een succesvol optreden verzorgd van het Appelparadijs tijdens het bijzondere "Pianodorp" in Zuiderwoude. Op 20 lokaties in het dorp, veelal bij mensen in de huiskamer, vonden diverse leuke concerten plaats. Het Appelparadijs viel in die zin wat uit de toon, omdat het theater is. Dat was waarschijnlijk ook de reden waarom de zaal bij beide voorstellingen niet geheel gevuld was; de meeste bezoekers komen toch voor de concerten. Dat was jammer, want het optreden stond weer als een huis.
Door tragische omstandigheden voor één van de hoofdrolspelers ging het optreden bijna niet door, maar regisseur Roel Box was bereid om de rol overnemen, zij het met de tekst in de hand. Het publiek heeft het nauwelijks gemerkt; Roel kweet zich uitstekend van zijn taak.
De toeschouwers -ook de soms hele kleintjes- spraken na afloop hun bewondering en complimenten uit. Ook de recensie in het Noordhollands Dagblad van het evenement werd het Appelparadijs uitgebreid genoemd en geprezen. Wat maar weer eens bewijst dat we een met deze spelers en poppen/decor 'een pareltje in huis hebben'.
Complimenten ook voor Roel Box die twee maal voor niet al te veel publiek toch heel overtuigd zijn verhalen voor het voetlicht bracht.

Dikke Tinne Festival in Hattem
29 augustus 2009

Met een flink gezelschap toog MGM in een prachtige oldtimer bus van Mart Leek 's ochtends in alle vroegte naar het oosten voor een optreden waar al lang reikhalzend naar werd uitgekeken: het Dikke Tinne Festival in Hattem. Donkere wolken bij vertrek en onderweg voorspelden niet veel goeds, maar op 'n klein buitje en één enorme stortbui na, bleek het achteraf een prachtige zomerdag. Bij binnenkomst in Hattem werd het enthousiasme van de MGM-ers alleen maar groter. De stad was leuk versierd en er was al volop bedrijvigheid met de opbouw van diverse middeleeuwse kramen en uitstalling van handelswaar. De ontvangst in het prachtige gemeentehuis was erg hartelijk.

MGM had de eer gekregen om het festival te openen. Daartoe werden bij burgemeester Wiggers enkele ongerechtigheden uit het hoofd gesneden (w.o. een lieveheersbeestje) door de onvolprezen keisnijders en ook werd er nog een urineschouw bij de burgemeester afgenomen.

Daarna zijn de MGM-ers de rest van de dag helemaal 'los gegaan', tot groot vermaak van het publiek, waarvan de stemmingen sterk wisselden tussen huiveren en schateren. Ook is er nog twee keer deelgenomen aan de Pestuitvaart, samen met de mensen van Levende Geschiedenis Zwolle. Bij de laatste rondgang om 3 uur 's middags was het loeidruk in de straten.

De kaarsenmaker was voor het eerst in touw (lont) en dat was meteen een succes. Ook de andere nieuwkomers waren snel in hun rol en weerden zich uitstekend. Na de laatste hilarische geneeskundige behandeling werd afgesloten met een gezamenlijke, heerlijke kop soep en lekker quiche. En een welverdiend biertje/wijntje.

Uit de reactie van de organisatie RonduitHattem en uit het publiek is gebleken dat MGM een bijzonder succesvol optreden heeft neergezet. De verzorging door de Hattemse organisatie was uitstekend en de entourage voorbeeldig. Moe, maar zéér voldaan werd de thuisreis aangevangen. MGM hoopt in de toekomst op een vervolgoptreden in het bijzondere leuke Hattem.

Op onderstaande sites staan prachtige, karakteristieke portretfoto's van ons optreden in Hattem van Marjolein Banis en Ernst Hartwich:
Foto's Marjolein Banis
Foto's Ernst Hartwich

En verder hebben we de voorpagina gehaald van de diverse lokale media:
De Weekkrant Veluwe Noord
De Dijkpoorter 2 sept 2009

Radboud Kasteelfestival Medemblik
16 augustus 2009

Na een succesvol optreden in 2008 was MGM door de organisatie gevraagd om dit jaar wederom present te zijn op dit intieme en sfeervolle evenement. De locatie is natuurlijk prachtig en uniek gelegen. Er zijn weinig kastelen die zo wijds over het IJsselmeer blikken.

De standplaats voor de MGM-acts was dit keer buiten de kasteeltuin. Het overdekte podium moest gedeeld worden met de muziekgroep Unicorn. Even dreigde de middeleeuwse entourage van het MGM-optreden verstoord te worden door zeer moderne geluidsapparatuur overal op het podium, maar in goed overleg werd dit prima opgelost. Waar jute zoal niet goed voor is.

Dit jaar was er beduidend meer publiek dan in 2008 en de weersomstandigheden vielen erg mee, behoudens wat veel wind. De acts liepen goed; de invallers kweten zich prima van hun taak. De leerling-piskijker nam al snel de hoofdrol. Schaterend en schuddebuikend publiek en zelfs de meester-piskijker hield het niet droog.
Leprozen en pelgrims konden niet echt hun rondje doen en publiek werven in de stad viel niet mee, dat was wel erg ver van het kasteel.

Toch kunnen we opnieuw spreken van een succes in Medemblik.

Pinksterwandeltocht 1 juni 2009

Een bijzonder optreden door een beperkte groep MGM-ers vond plaats tijdens de Pinksterwandeltocht, georganiseerd door zorgcentrum
's Heeren Loo op het Noorderhaventerrein in Julianadorp voor hun 500 inhuizige, vaak meervoudige gehandicapte cliënten en hun familieleden. Geen enge geneesheren-acts of pestuitbraak dit keer, maar een ingetogen en intiem contact met de cliënten, zorgden voor een belangrijke en leuke afwisseling in hun routineleven. Hoewel de meesten hun waardering voor ons optreden en rolletjes niet direct konden uitspreken, waren de complimenten waardevol en bijzonder: een glimlach, een aai, een knuffel of een spontane kus.

 Samen met de muziek van Hailander, die hun altijd leuke muziek naast onze scene ten gehore bracht, waren we blij dat we op deze dag een vrolijke noot voor de deelnemende cliënten konden zijn.
 

MGM kent succesvolle start van het seizoen op de Elf Fantasy Fair in Haarzuilens!

Op zaterdag 25 en zondag 26 april heeft het Middeleeuws Genootschap Monnickendam met zo'n 75 acteurs en medewerkers, succesvolle optredens verzorgd op de Elf Fantasy Fair 2009 in de prachtige tuinen van kasteel De Haar in Haarzuilens. Mede door het mooie lenteweer hebben tijdens dit grootschalige evenement naar schatting zo'n 25.000 tot 30.00 mensen kennis kunnen maken met de middeleeuwse geneeskunde. Het Middeleeuws Genootschap Monnickendam kan met zijn zwervers, bedelaars, pestlijders, leprozen, pelgrims en allerhande geneesheren als geen ander een atmosfeer creëren, waarin je de mooie en minder mooie kanten van de middeleeuwen ziet, voelt en ruikt.

Het Middeleeuws Genootschap Monnickendam (MGM) nam voor de tweede maal deel aan de Elf Fantasy Fair; vorig jaar werd de eerste prijs gewonnen tijdens de Fantasyparade. Op de fair waren voor het eerst enkele nieuwe acts te zien, zoals de pestuitbraak, een heksenverbranding en een groep pelgrims.

Het evenement was voor MGM de start van het seizoen 2009, waarin nog andere optredens zijn gepland in o.a. Medemblik (Radboudfestival) en Hattem (Dikke Tinne Festival). MGM wordt min of meer ook getroffen door de kredietcrisis. Het Festival Gezondheid medio juni in Utrecht kan helaas niet doorgaan, omdat grote sponsoren zich hebben teruggetrokken. MGM had daar willen schitteren met een middeleeuwse bevalling. Dit evenement is nu voor volgend jaar gepland, naast andere optredens, zoals in Purmerend (de Poortersfeesten), hopelijk het Festival Gezondheid en tijdens de feestweek in Monnickendam, waarvoor de voorbereidingen enige tijd geleden zijn gestart.

17 APRIL 2009: FESTIVAL GEZONDHEID UTRECHT AFGELAST!

De geplande optredens bij Festival Gezondheid 2009 in Utrecht op 13 en 14 juni gaan niet door!!!

Het hele festival is afgelast, aangezien de twee hoofdsponsoren de financiële ondersteuning hebben ingetrokken. Erg jammer, aangezien er juist zo'n goed contact was gelegd met de organisatoren van dit leuke evenement, dat onze geneesheren van het MGM op het lijf was geschreven. De organsiatie is nu vast voornemens om het Festival in juni 2010 te laten plaatsvinden. MGM is daarom uitdrukkelijk verzocht om zaterdag 12 en zondag 13 juni 2010 vrij te houden voor een bijdrage aan dit leuke Festival. 

Er volgt mogelijk een alternatief optreden in juni dit jaar. Volg daarom deze nieuwspagina.

Workshop Schmink

Ik was vorige week bij de schmink workshop.
Het was een hele interessante avond.Er werden nieuwe technieken uitgeprobeerd. Ik zag de mooiste snijwonden en leprabulten.Ook de pest verwondingen zagen er heel realistisch uit. Jeanette heeft zich op een helft van mijn gezicht uitgeleefd. Met wat hulp en aanwijzingen van de (meester)schminkers kwam zij tot een zeer bevredigend resultaat en dat voor de eerste keer.

Het moet gezegd, de dames: Ans van de Geer, Nandy Frie, Anita Kaper, Lia Abma en Mady Klein zijn goud waard voor het Middeleeuws genootschap. Ik denk ook dat er weer een paar enthousiaste schminksters bij gekomen zijn dankzij de workshop.

Ko Kant
8 april 2009

Nieuwsbrief 1 / 2009
(groot pdf-bestand, duurt even voordat het geladen is en opent)
 

Agenda

Bekijk hier de agenda >>

Foto's

Bekijk hier ons fotoalbum >>

Laatst toegevoegd:

Gastenboek

Bekijk hier de reacties >>